Var går din gräns för DIY?

Vi har alla olika förutsättningar när det kommer till vad vi klarar av och inte klarar av. En person kan bygga ett helt hus med sina egna händer medan en annan inte ens kan få upp en tavelkrok utan att be om hjälp. Någonstans i mitten av det spektret befinner jag mig enligt mig själv. Jag skulle kanske inte bygga ett hus helt på egen hand, men att byta fönster skulle jag nog fixa. Sätta ihop en ny möbel är inga problem, bygga en altan kan jag fixa och då är steget inte så långt kvar till att sätta in nya fönster tror jag. 

Kan man träna upp sig?

Det kan man absolut! Det finns ingen som föds med kunskaper i hur man bygger en möbel. Det är saker man lär sig medan man växer upp. De vars föräldrar är händiga och duktiga får lite försprång men jag tor nog att alla kan lära sig om de vill. 

Börja med något enkelt. Precis som med ett pussel så börjar man inte processen med ett 10 000-bitars pussel utan kanske ett med 50 eller 100 bitar (eller 4-12 bitar om vi pratar om småbarn). En pall från IKEA till exempel. Det är en bra start på din väg att bli en bra DIY. 

När du sedan ska ge dig på lite större projekt, be om hjälp! Att ha någon vid sin sida när man lär sig är värt mycket. Så kommer jag att göra den dag jag byter fönster. De första får jag be någon göra, sen gör vi nåt tillsammans och sen kan jag själv! 

24 Nov 2021