Vad gäller för trädfällning på egen tomt?

När det gäller trädfällning på egen tomt, får man göra det hur som helst? Nja, det finns en del saker att tänka på. Om du äger din tomt, så får du för det mesta fälla och såga träd som du vill. Däremot inte om det är en bostadsrätt. Där måste du kolla med bostadsrättsföreningen. Sen var det ju detta med hur trädet står. Om det står nära en tomtgräns, nära andra hus, nära elledningar med mera, så kan en vanlig trädfällning orsaka skada. Det kan då vara läge att anlita trädfällning så att du får hjälp med så kallad sektionsfällning. Då sågas trädet ner i sektioner helt enkelt. 

Fälla trädet på egen hand?

En trädfällning får utföras av en privatperson så länge det är på den egna tomten man äger samt att man faktiskt vet hur man gör. Det är ditt ansvar att se till att fällningen sker på ett säkert sätt. Du behöver tänka både på din egen, och omgivningens, säkerhet. Det kan vara bra att vara minst två personer som gör det. 

Det kan dock vara skönt att låta ett proffs med motorsågskort ta hand om fällningen av trädet. För ofta kan de även se till att ta hand om stubben som blir. För den är ju inte så kul att ha kvar. Men en stubbfräsning brukar lösa det på ett bra sätt så att du har nytta av marken som trädet stod på. 

14 Feb 2022