Svårt att kakla själv

Här är jag, jag står mitt i rummet som jag försöker kakla själv. Till en början gick det bra, men nu vete-sjutton om jag går i land med detta. Jag hade tänkt kakla mitt rum själv. Jag har gjort det själv förut och då gick det bra, men i det här rummet behöver jag kakla ett snedtak som gör det svårare än jag tänkte från början. Och nu står jag här och funderar på om jag behöver skaffa en hantverkare som gör klart det. Eller måste hen börja från början? Jag tycker ju om att göra mina egna renoveringar själv. Om någon har en bra idé får ni jättegärna kommentera på denna blogg hur jag ska göra.

Jag kan ju bygga på egen hand

Jag vet ju att jag kan bygga egna saker, ni som har följt min blogg vet ju det. Jag har byggt en del själv här. Hur mycket dyrare blir det med hantverkare? Är det någon som vet någon som inte är superdyr? Helst skulle jag vilja ha gratis hantverkare, men de finns inte. Jag som är från Finland - har jag nämnt det? - gillar tanken med "talko". "Talko" betyder att man träffas och tillsammans bygger hemma hos varandra. Det behöver inte bara vara byggen, det kan vara allt från att måla om ett hus, bygga ett hus, renovera inuti eller arbeta i någons trädgård. Egentligen kan det vara vad som helst, bara att man tar i och jobbar tillsammans. Den som får sakerna gjorda som de behöver bjuder hela arbetslaget på mat och dryck (öl) och så har man trevligt samtidigt som hjälps åt att få saker gjorda.

"Talko" skulle föra samman grannar

Jag tror inte "talko" är särskilt finskt från början. Jag tror att man gjorde så på många ställen i byarna under den tiden då vi alla bodde och arbetade i byarna runt omkring vår värld. Ingen kunde bygga hus på egen hand. Man behövde en hel bygemenskap för att till exempel få en takstol på plats. När man själv hade fått hjälpen, gav man tillbaka hjälpen då någon annan behövde hjälpen. På det sättet blev det rättvist. Jag tror att det måste har skapat en sammanhållning i byn bland byns män. Något som jag som sagt saknar nu. Hjälp hur gör man?

14 Oct 2017