Planera för barn

vänta barn

Att vänta barn är något av det största man kan vara med om i livet. När det börjar närma sig förlossning vill man förbereda barnrummet. Många har inte bara planerat barnrummet utan även färdigställt det när barnet kommer. Då upptäcker man att barnet inte vill ha ett eget rum eller att man själv som förälder inte vill ha barnet för långt ifrån sig.

Babynest?

En sak som allt oftare ingår i planen är att ha ett babynest. Det är en skyddad plats för barnet som är mjukt och lite trångt för att det ska påminna om livmodern. En av fördelarna är att man kan ha babynestet i barnrummet men även i föräldrarnas säng eller i soffan. För barnet är det samma trygga plats som man bara flyttar runt.

De mer händiga föräldrarna kan bli sugna att tillverka ett babynest själva. Många har gjort det. Man kan hitta tips och mönster på hur man gör. Det finns dock en och annan varning att egentillverkade babynest kan vara mindre säkra.

Den som känner sig orolig ska köpa ett babynest av en certifierad tillverkare så att man får vissa garantier. EU-märkta babynest ska vara helt säkra. Vissa babynest har dessutom miljöcertifieringar som innebär att materialet är ekologiskt och att slutprodukten är fri från skadliga kemikalier.

Inredning

När man planerar är det så mycket mer man vill få på plats innan barnet kommer. Ska man ha vagga eller säng? Det är egentligen en mindre viktig fråga. Den som väljer spjälsäng kan lägga babynestet däri så blir sängen inte för stor. Man kan också ha spjälskydd eller en mjuk korv (finns t.ex. i form av en långsmal mjuk tax av bomull) som gör sovytan mindre.

Andra saker som rör inredningen av barnrummet som man tänker på är vad som ska vara på golv och väggar. Det finns posters, krokar och lampor att sätta upp på väggarna. Ska man ha matta på golvet, en särskild lekmatta eller en tjock filt? Ska man ha ett babygym? Slutligen finns det dekorativa inslag som mjukisdjur, speldosor och kuddar att fundera över.

Svenska föräldrar är normalt återhållsamma med färger i barnrummet. Det mest går i grått och vitt. Det ger ett rent men samtidigt ett sterilt och livlöst intryck. Vad man bör ha med i helheten är att barn behöver stimulans när det gäller form, textur och färg. Det bästa rådet är att hitta en väl avvägd variation av olika former att upptäcka, texturer att känna på och förundras av och olika färger att jämföra och njuta av.

Dela gärna med dig av dina bästa tips.

15 Dec 2019