Att sätta upp persienner

Har du fönsterkarmar av standardstorlek kan du annolikt hitta persienner som passar exakt. Annars kan du då du köper dem, måttbeställa. Läs mer här om persienner.  Persienner finns i olika färger och material, som vinyl, aluminium, trä och textil. Välj de som passar in bra i ditt hem.

Fördelar med persienner

Persienner kan ge dig en bra isolering. Det både mot kyla och mot hetta. På vintern kommer ofta varm luft in i rummet så lamellernas konkava sidor bör vara vända inåt. Om sommaren stiger den varma luften uppåt, så lamellernas konkava sidor bör vara vända utåt. S

Persienner levereras ofta med olika slags fästen beroende på var du köper dem samt vad för modell du väljer. Persiennernas övre fäste kan som ett exempel sitta fast med lådformiga fästen med en låsplatta eller med vinkelbeslag med en vridbar låsspärr för att sätta den övre skenan på plats.

Välja plats för montering

Hur och var du ska montera dina persienner beror på hur mycket plats du har vid fönstren samt vad du föredrar. Bland annat kan man:

1. Fästa dem i fönsterkarmen (passar inte då det är karmar av plast eller aluminium eftersom hålen inte senare går att laga).
2. Fästa dem i väggen över fönsterkarmen.
3. Fästa dem i taket.

Det finns många bra monteringsanvisningar på nätet att följa samt att det brukar även följa med instruktioner på de du köper hur du ska göra för att sätta upp just dem.

24 Dec 2020