Börjat intressera mig mer för matlagning

Den senaste tiden har jag insett att det är rätt så kul att laga mat. Det är kanske för att jag nyss fick nya fina knivar i present och började testa mig fram i köket. Det jag fick var kockknivar från Globals sortiment. Tydligen var dessa det bästa som kunde köpas sa min fru. Hon hade läst olika test av Globalkniv nämligen. Och jag får säga att dessa knivar är perfekta att ha, både för kött, grönsaker och annat. Det finns ju olika sorter.

Kul att experimentera

Jag har även börjat experimentera mer i köket. Förr lagade man ju mest samma, samma. Det blir väl så. Man får in en vana att handla hem samma råvaror och sedan laga samma sorts mat på detta. Men jag har fått en del inspiration från kockprogram nu, att våga testa annat. Så det blir en del nya saker som lagas.

God mat på bästa sätt

Måste ju så klart dela med mig av en rätt jag gjorde nyss, som var gott. Här är receptet på det:

Grekisk köttfärslåda med fetaost

Ingredienser
900 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk timjan
1 tsk oregano
100 g fetaost
1/2 dl vatten
1 gurka
1 dl matyoghurt
4 tomater
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
1 förp persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 200˚C.
Skala och koka potatisen.
Skala och riv lök och vitlök.
Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt timjan, oregano, lök och vitlök, smulad fetaost och vatten. Blanda ordentligt och tryck ut färsen i en ugnssäker form så att den blir ca 2 cm tjock.
Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 72˚C.

Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Riv den grovt och pressa ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten och smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i tärningar och blanda med vinägern och oljan. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den.
Pressa potatisen och servera den med köttfärslådan, gurkyoghurten och tomaterna.

10 aug 2019