Scrapbooking & DIY

Vintern 2010 var tiden då Per - Perra - Larsson startade upp sitt scrapdesignföretag Scrap-Perra. Från början bedrevs Scrap-Perra som en enskild firma, men år 2012 blev det ett AB. Företaget gick ut på att bedriva försäljning av scrapbooking- och korttillverkningstillbehör och fanns i huvudsak som webbshop, men även som fysisk butik i sin källare i Sala. Scrap-Perra samarbetade med några olika inspiratörer och designers som använde butikens produkter för att skapa små konstverk, en av dem var scrapbookfantasten Ulrika.

Enligt uppgift stängde Perra igen sin butik år 2015.

Såhär står det i Wikipedia om Scrapbooking:

Scrapbooking är en engelsk term som kan användas när man i stället för att bara sätta in foton i album även sätter in en massa andra saker. Man klipper, klistrar och sätter in klistermärken, biljetter, dikter osv. Direkt översättning av ordet scrapbook är urklippsbok.

Denna trend, att pyssla ihop små konstverk av alla möjliga små ting, är en del i en större trend som på nätet går under akronymen DIY - Do It Yourself. Vi människor har en stark kreativ ådra, vissa ännu starkare än andra, och den får man lätt till liv om man börjar klippa, klistra, knyta,, baka, sy, rita, måla, snickra eller vad helst annat man lockas av. Man kan åstadkomma så mycket mer än man först tror, vilken man brukar bli varse när man sätter igång.

Denna blogg drivs inte längre av Scrap-Perra själv och har ingen direkt relation med Scrap-Perras företag. Jag fortsätter dock i samma anda och lägger upp blogginlägg relaterade till DIY. 

Varmt välkommen!

Därför vill jag bo i hus

11 nov 2019

Att bo i en egen villa innebär en hel del jobb som man kanske inte tänker på den dagen man köper sitt första hus. man måste måla träväggar, hålla tegel rent, skotta snö och hålla takpannor och hängrännor i gott skick. När något går sönder, för saker går sönder, så får man bekosta det själv och man måste ha fungerande värme, el, vatten och avlopp. Är det verkligen värt det? Ja, i mina ögon är det verkligen det. Att få jobba på sitt eget hus är rogivande, och om man ser till att ha ett huskonto så kan man se till att en trasig panna eller ett brustet vattenrör går att laga snabbt utan att behöva få en rejäl ekonomisk smäll. 

Frihet

Att bo i hus är frihet för mig, och jag har verkligen inget emot att klippa gräset, kratta gångar och rensa i rabatter. Är du också sugen på att skaffa dig ett hus så kan jag rekommendera att du kollar in på https://www.trivselhus.se/om-oss/ där du får reda på allt du behöver veta om att bygga nytt hus. det är en husleverantör från Småland som har kontor över i stort sett hela landet och de kan erbjuda hus i alla storlekar till både små och stora familjer. Vill du också ha den här friheten som det innebär att bo i hus så är det bara att besöka sidan och börja kolla vilket hus du allra helst vill ha. Själv gillar jag ett som heter Villa Vadstena som är riktigt snyggt. 

Det är allt lite tråkigt att städa

24 okt 2019

Städning, det har aldrig varit min starka sida. Jag gör det, men det är allt under lite protest så. Eller ja, inte så alltså, men städning, det är helt enkelt trist och tråkigt. Har funderat på om det kan vara värt att anlita ett städföretag. Såg ett sådant på nätet, läs mer om det på deras sida. Städföretag är det ju många som anlitar idag. Inte bara företag för kontorsstädning Malmö, utan även privatpersoner för att få sina hem städade. Det låter ju rätt smidigt och bekvämt att få hemstädning. Annars är det ju helgerna man ofta lägger ner tiden på att städa. Låter man en firma göra det så kan man lägga tiden på andra saker. Jag har bara anlitat städfirma en gång och det var vid en flyttstädning för många år sedan.

Skönt få hjälp

Har kollat med ett par vänner om detta med hemstädning, vad de tycker. En vän har det redan, en annan sa att hon aldrig skulle göra det. Men hon gillar att städa själv så! Jag däremot som inte direkt gillar att göra det utan det är ett "måste". Jag ska nog faktiskt boka in en testgång. För att se vad det innebär och hur det går till. Sedan kan man utifrån det sedan bestämma om hemstädning är något som man ska ha varje vecka eller så. Det låter väl som en bra plan? Hur har ni det med städningen?

Var köper du dina glasögon?

25 sep 2019

Jag har inte alltid haft glasögon, det kom när jag blev "lagom gammal" som min far alltid brukade säga istället för medelålders eller gammal. Det började med att jag kände att jag fick huvudvärk lite oftare än förut och jag fick svårt att fokusera på små detaljer när jag gjorde scrapbooking. En synundersökning bokades och det konstaterades att jag behövde glasögon. Nu är jag van vid dem, men det tog ett tag. 

Idag fick jag frågan av en vän var jag köper mina glasögon någonstans. Jag blev lite ställd och svarade lite så där långsamt "i glasögonaffären?" med en viss tveksamhet i rösten. 

Fick ett bra tips

Kompisen skrattade eftersom jag tydligen såg lite rolig ut när jag svarade. Han berättade att han köpte sina glasögon på nätet. Sidan han brukar använda sig av heter Extraoptical.se och de har glasögon till alla åldrar, och för alla sorters synfel. De är väldigt billiga också såg jag när han visade sajten för mig. Inte heller är det dålig kvalitet, tvärtom. De har massor av märkesbågar av olika slag. Alla med hög kvalitet och låga priser. Så nu kommer jag nog köpa därifrån nästa gång jag byter. Eller så köper jag linser. Har ännu inte riktigt känt att jag vill ha det, men det finns ju dagar då man helst vill slippa brillorna på näsan. Det bästa av allt - Extraoptical är billiga även med linserna. 

Börjat intressera mig mer för matlagning

10 aug 2019

Den senaste tiden har jag insett att det är rätt så kul att laga mat. Det är kanske för att jag nyss fick nya fina knivar i present och började testa mig fram i köket. Det jag fick var kockknivar från Globals sortiment. Tydligen var dessa det bästa som kunde köpas sa min fru. Hon hade läst olika test av Globalkniv nämligen. Och jag får säga att dessa knivar är perfekta att ha, både för kött, grönsaker och annat. Det finns ju olika sorter.

Kul att experimentera

Jag har även börjat experimentera mer i köket. Förr lagade man ju mest samma, samma. Det blir väl så. Man får in en vana att handla hem samma råvaror och sedan laga samma sorts mat på detta. Men jag har fått en del inspiration från kockprogram nu, att våga testa annat. Så det blir en del nya saker som lagas.

God mat på bästa sätt

Måste ju så klart dela med mig av en rätt jag gjorde nyss, som var gott. Här är receptet på det:

Grekisk köttfärslåda med fetaost

Ingredienser
900 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
ca 500 g nötfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk timjan
1 tsk oregano
100 g fetaost
1/2 dl vatten
1 gurka
1 dl matyoghurt
4 tomater
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk olivolja
1 förp persilja

Gör så här
Sätt ugnen på 200˚C.
Skala och koka potatisen.
Skala och riv lök och vitlök.
Blanda färsen med salt och peppar. Tillsätt timjan, oregano, lök och vitlök, smulad fetaost och vatten. Blanda ordentligt och tryck ut färsen i en ugnssäker form så att den blir ca 2 cm tjock.
Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills färsens innertemperatur är 72˚C.

Skala gurkan, dela den på längden och kärna ur. Riv den grovt och pressa ur vätskan. Blanda gurkan med yoghurten och smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna i tärningar och blanda med vinägern och oljan. Smaka av med salt och peppar. Hacka persiljan och vänd ner den.
Pressa potatisen och servera den med köttfärslådan, gurkyoghurten och tomaterna.

Städa efter flytten är ett nödvändigt ont

18 jun 2019

flyttstädning

Nu var det bra länge sedan jag flyttade, men jag har allt gjort det, många gånger om, förr om åren. Med varje flytt kommer det saker som måste göras. Dels ska det packas, dels ska det bäras, dels ska man flyttstäda. Det är lika trist att göra alla dessa saker, men städa är nog värst. Det gör man ju ofta helt själv. Bära och få in sakerna på det nya stället är vänner som kan ställa upp och hjälpa till med. Eller att man tar en flyttfirma. Dock har jag inte gjort det en enda gång, hittills. Ska nog göra det om jag någon gång flyttar igen. Samma sak med flyttstädning. Har alltid gjort det på egen hand. Men boka en städfirma låter inte fel. Då kan man få flyttstädning Kungälv om det är där man bor. 

Städning är trist överlag

Jag får lov att erkänna att städning är inte min starkaste sida. Eller, ja, jag har superkoll på mina pysselgrejer. Men det är för att jag alltid ställer undan allt direkt efter jag är klar. Det är all annan städning som är tråkigt. På ett sätt är flyttstädning nästan lättare, då man ofta har burit bort allt, så att det är bara tomma ytor kvar. Det borde man göra även annars med, så att allt blir superrent. Men det kanske är lite väl jobbigt. Jag ska inte flytta vad jag vet snart heller. Men blir det så, så ska jag lätt kolla in vad en städfirma kan göra. Det finns ju flyttstädning Hässleholm med, om man bor neråt landet. 

Kul testa på något nytt

16 jun 2019

Jag har en granne, en äldre herre, som jag ofta sett dra ut på äventyr med kikare och tubkikare i högsta hugg. Ibland blir han hämtad av ett gäng med andra herrar. Jag pratade med honom häromdagen och frågade vad de gjorde. De har tydligen en egen liten klubb, där de sysslar med fågelskådning. Det är på amatörnivå sa han, men något av det roligaste han gjort. Det är även ett bra sätt att komma ut på sa han och för att inte tala om att ha med god fika ut. Sen frågade han om jag ville hänga på nästa gång. Så jag tackade ja.

Får väl skaffa mig en kikare

Jag kollade runt här lite hemma, för hade för mig att jag redan hade en kikare, men jag kan inte hitta den. Så jag får nog skaffa mig en ny kanske. En tubkikare är lite för dyr att köpa, om jag nu inte gillar det vi gör vill säga. Jag får ju hänga med denna gången, men är det en hobby man sedan kan tänka sig att fortsätta med, ja då kan man ju investera i prylar för det. Jag har ju redan en hobby, med scrapping och pyssel, men det är inte fel att göra fler saker och testa nytt. Sedan att komma ut lite i naturen är ju aldrig fel. Kanske ska överraska herrarna med något gott att fika med nu när vi ska ut. Ska nog baka något!

Hur fungerar det om man vill sälja sin bostad?

1 apr 2019

Jag har haft lite funderingar på att sälja den bostad jag har nu, för att kanske köpa ett större hus. Men jag har inte riktigt bra koll på detta med hur man ska göra eller gå tillväga. Jag hittade dock en bra sida på nätet, som är Ekonomifokus egna snabbguide över hur man ska göra, steg för steg. Den guiden verkar vara bra att använda sig av. Där kan man läsa vad man ska göra, hur man ska göra och så vidare. Jag vet ju att man bör gå via mäklare, så det kommer jag nog att göra. Även de kan ju hjälpa en på vägen.

Vill ha ett hus på landet

Just nu bor jag i ett villaområde i stan, men jag vill ut på landet känner jag. Jag vill ha ett tort hus, med stor trädgård och skogen runt hörnet. Det får gärna vara en sjö nära med för den delen. Grejen är ju bara det att innan man kan börja leta efter ett hus att köpa så är det ju bra att sälja det man har. Det så att man även har pengar till det nya huset. Tänker att om man då anlitar en mäklare som säljer, så kan de även kanske då hjälpa mig att hitta ett nytt hus att köpa med? Jag får nog läsa Ekonomifokus egna snabbguide samt sen se till att kontakta en mäklare och se vad de säger. 

Att sluta röka - En personlig vinst

21 mar 2019

Jag var nog 9 år när jag testade att röka första gången. Jag minns hur jag gick ut i skogen med en stulen cigarett för att testa. Det smakade så illa! Och ändå fortsatte jag? Jag kan än idag inte svara på vad det var som gjorde att jag valde att bli en rökare, men jag an däremot tala om vad det är som gjort att jag valt att sluta! Jag tänker på min och andras hälsa helt enkelt, och har därför nu blivit en ickerökare. Det var inte lätt, det kan jag erkänna, men inget som är viktigt i livet är enkelt som min mormor brukade säga. 

En hjälp på vägen mot att bli rökfri

Jag tänker inte bli en sån där före detta rökare som ska klanka ner på rökare. Nej, istället tänker jag berätta att det finns hjälp att få. Du kan till exempel köpa elektroniska cigaretter och tillbehör hos eqcigs.se och att de hjälper, det kan jag intyga. Det som var till störst nytta för min del var den där e juicen som de också säljer. Den finns i massor av olika smaker och det är tack vare att den innehåller lite nikotin som jag lyckades hålla mitt begär under kontroll. Ska du sluta röka så skaffa e-juice till din e cigarett, det underlättar hela proceduren. Nu har jag varit rökfri i flera månader och känner inget sug alls. Fast det är klart, jag använder ju min e-cigg varje dag. 

Jag sitter för mycket

8 mar 2019

De finns överallt! Stolarna alltså, och vi använder dem mer än gärna. Vissa ställen är det ju befogat att sitta ned som när man kör bil till exempel. Men många gånger sitter vi bara för att det är bekvämt, eller av gammal vana. Jag har räknat på detta lite och kommit fram till att av mina vakna timmar så sitter jag på rumpan mer än 70% av tiden, och det är på tok för mycket. Våra kroppar är ju inte gjorda för att sitta ner hela tiden. Vi ska stå och gå och röra på oss, då mår vi som allra bäst. 

Ett inköp till min scrapbook-hörna

Därför har jag bestämt mig för att köpa ett skrivbord man kan höja och sänka efter behov. Då kan jag stå upp och scrapbooka istället för att sitta ner hela tiden. Ett hö och sänkbart skrivbord är lite dyrare än ett vanligt skrivbord, men värt vartenda öre i mina ögon. Man får ju bättre hälsa och välmående och det är svårt att sätta en prislapp på. Jag tänker också sluta köpa sittbiljetter när jag går på fotboll. Ståbiljett är bättre, och om jag ska vara ärlig så sitter man ju inte så väldigt mycket där i alla fall så varför pynta extra för en stol? Jag ska sedan räkna igen och se hur många timmar jag står upp på en dag istället för att sitta, får se hur det har förändrats för mig. Jag tror i alla fall att jag kommer må bättre i kroppen. 

DIY förklarat

8 mar 2019

DIY är en akronym som står för Do It Yourself. Det är idag ett vedertaget begrepp bland alla som är det minsta lilla intresserade av kosnt och hantverk, särskilt på hobbynivå. Scrapbooking är en underkategori till det breda begreppet DIY och handlar om att med hjälp av "scraps" skapa vackra kollage och konstellationer i form av kort och posters m.m. 

DIY omfamnar alla hantverkskategorier från snickeri till målning och syende m.m. och ett sätt för kreativa människor att få utlopp för sina skaparbehov. För alla som älskar DIY är Pinterest den största inspirationskällan - tänk vad mycket fantastiska idéer som utväxlas där! 

Såhär står det i Wikipedia om DIY:

Do it yourself, also known as DIY, is the method of building, modifying, or repairing things without the direct aid of experts or professionals. Academic research describes DIY as behaviors where "individuals engage raw and semi-raw materials and component parts to produce, transform, or reconstruct material possessions, including those drawn from the natural environment (e.g. landscaping).

Hur är det i ditt fall? Finns det en undanträngd kreativ talang någonstans? Börja med ett enkelt projekt!

Scrapbooking för nybörjare

8 feb 2019

Idag tänkte jag lossa ankar och bjuda på en liten tutorialvideo som jag nosat fram på Youtube där Scrapbooking förklaras för någon som är en total nybörjare. Det finns många dylika videoklipp på nätet, men jag tycker att denna är koncis och bra. Vill varna känsliga kreatörer för att ge sig in i scrapbooking - det är djupt beroendeframkallande!

Happy scrapbooking!

Använda skrot

8 jan 2019

Att använda skrot för att skapa nya, användbara saker har blivit något av en trend. För något år sedan var det lastpallarna som var i hetluften, men nu är det egentligen vad som helst man finner som kan bli något nytt. Scrapbooking kommer ju ur samma tänk - att man tar överblivna pysselgrejer och sammanfogar dem till nya saker.

Man kan applicera scrap-tänket på allt - matlagning till exempel. Varför inte göra grönsaksbuljong på skal och annat som ändå ska kastas? Det är inte bara ekonomiskt att använda "skrot", det är också bra för miljön och - tror jag - helande för människan.

Kul planera inför fest

11 dec 2018

Jag har planer på att ha en fest för mina vänner om ett tag. Sitter och planerar inför detta nu en del. Eller ja, jag har nog kommit längre än så, jag har till och med påbörjat att tillverka egna inbjudningskort med scrapbooking, som ska skickas ut. Det är roligare att få en sån inbjudan tänker jag, än att skicka sms eller mail. Det är mer personligt med ett kort i brevlådan. Min fest håller jag för att jag vill samla mina nära och kära. Det är både vuxna och barn som ska vara med. Funderar lite på att hyra mjukglassmaskin till denna festen. Har en kompis som såg till att hyra mjukglassmaskin i Stockholm när han hade fest i somras, det var populärt! Göra egen mjukglass i maskin på fest är ju en kul grej!

Satsa nog på buffémat

Mat ska jag med ha på denna fest, inte bara glass. Det lutar åt att servera buffé, det är enkelt och gott! Frågan är om jag ska laga allt själv eller om jag ska ta in en cateringfirma. Visst kan man laga själv och förbereda, men då man gärna är med på festen så vill man inte behöva stå och greja med maten. Så kanske är bättre anlita hjälp för det. Har även tänkt satsa på att det ska göras lekar och annat med. Ja, som sagt är i planeringsstadiet så får fortsätta med det, samt göra klart korten, så blir det nog bra!

Harlequin

9 nov 2018

Mitt absoluta favoritmänster är harlequinmönstret. Det ger en så skön känsla av behomisk retrostil, samtidigt som det är flott. Få mönster lyckas med denna kombination. Jag har precis avslutat ett februariprojekt där jag målade ett bord i harlequinmönster. Det finnsmetoder att anamma som gör processen lite enklare, för det är ett ganska "tröttsamt" mönster att arbeta fram.

Får man göra avdrag i deklarationen om man har företaget i hemmet?

8 nov 2018

Det är krångligt det här med deklarationen för företaget. Det finns så många avdrag man kan göra utan att man vet om dem, och det finns också massor av regler som du måste ha koll på när det är dags för bokslut, årsredovisning och deklarationen. Som en sån enkel sak som att ha kontoret hemma. Får man göra avdrag för hemmakontor i deklarationen? Ja, det får man. Men det är olika regler som gäller beroende på om du bor i eget hus, eller om du har en hyreslägenhet. Kontoret måste dessutom vara ett eget rum, eller en plats, som du inte använder privat. Eller inte så mycket åtminstone. Jag har försökt att läsa mig till vad som gäller, men blir inte så mycket klokare. Jag behöver skatterådgivning tror jag, så att allt blir rätt gjort. 

Anlita en revisor

Det bästa en egenföretagare kan göra är att anlita en redovisningsbyrå som erbjuder skatterådgivning. De är pålästa på alla de regler och lagar som gäller och håller sig alltid uppdaterade. Det behövs, för det kommer nya regler väldigt ofta och har du inte tid att studera dem så kan det bli väldigt fel när du deklarerar. Du kan då gå miste om avdrag du har rätt till, eller ännu värre, du gör fel och kan bli skyldig skatteverket pengar. Jag har nu tagit hjälp av Prycis Redovisning AB med skatterådgivning och jag är väldigt nöjd än så länge. Det är ju ett litet tag kvar till deklarationen ska vara inne, men jag har förtroende för dem. De verkar veta vad de pysslar med. 

← Äldre inlägg